Tijgertaaiplaat (Lentinus tigrinus)
HoedoppervlakSteel en onderkantOnderkant
De tijgertaaiplaat is een merkwaardige paddenstoel, die leeft op dood, nat loofhout (vooral van populieren, wilgen en berken) of op dode delen van levende bomen, waarin hij witrot veroorzaakt (3,12,13). Hoewel er aan de onderkant van de hoed plooien te zien zijn die op plaatjes lijken, wordt hij op grond van DNA onderzoek gerekend tot de gaatjeszwammen (Polyporaceae) (4,12)! Ook het verspreidingsgebied van de soort is merkwaardig. Normaliter groeit hij in rivierdalen, maar hij kan ook worden gevonden op droge voedselarme zand- en leembodems in het Pleistocene district (12). Het hoedoppervlak van tijgertaaiplaten is witachtig en bedekt met radiaal gerangschikte, bruine, aangedrukte schubben. De steel van de vruchtlichamen heeft een witte grondkleur, maar is doorgaans ook bezet met donkergekleurde schubjes. De "plaatjes" aan de onderkant van de hoed zijn aanvankelijk wit maar later okergeel (5,12). Ze hebben een gezaagde rand (12). De hoed heeft aanvankelijk een bolle vorm, maar krijgt spoedig een indeuking in het midden (6). Hij kan een doorsnee van 3 tot 10 centimeter hebben (3,5). Een derde merkwaardigheid van de tijgertaaiplaat is het feit, dat hij behalve de normale paddenstoelvorm die hiervoor werd beschreven ook een bovist- of stuifbalachtige vorm kan hebben (in Noord Amerika, niet in Nederland). Beide vormen van de paddenstoel kunnen zonder problemen met elkaar gekruist worden, en mogen dus niet worden beschouwd als afzonderlijke soorten. In een moleculair-biologisch onderzoek is vastgesteld welke genen de hoedvorm bepalen (14). Tijgertaaiplaten komen in gematigde klimaatzones over de hele wereld voor (12). De soort wordt in Duitsland beschouwd als warmteminnend (3).

Naam
De genusnaam Lentinus betekent "buigzaam, taai, of kleverig", de soortnaam tigrinus "getijgerd", dat wil zeggen: gevlekt als de vacht van een tijger. Agaricus tigrinus, Agaricus dunalii, Omphalia tigrina, Clitocybe tigrina, Pocillaria tigrina, Panus tigrinus, en Pleurotus tigrinus zijn synoniemen van Lentinus tigrinus (7,11).

Eetbaarheid/nut
In het Verre Oosten wordt de tijgertaaiplaat beschouwd als een eetbare paddenstoel (1,8), maar Nederlanders vinden hem oneetbaar omdat hij (zoals de naam al zegt) erg taai is en spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken (12). Bij veroudering worden de vruchtlichamen ook spoedig bitter van smaak (3). De paddenstoel wordt met succes gekweekt voor commerciële doeleinden (2,8). Hij bevat antioxidanten die zuurstofschade kunnen voorkomen (2,10), stoffen die het glucoseniveau in het bloed van diabetes patiënten kunnen verlagen (1), en verbindingen die de groei van bepaalde bacteriën (1,10) en schimmels (10) kunnen afremmen. De chemische structuur van enkele sterolen in de paddenstoel is vastgesteld (9).

Waar gevonden
Wij hebben vruchtlichamen van de tijgertaaiplaat gevonden in het gebied Lijnoorden, in de Brabantse Biesbosch. De paddenstoelen groeiden in een natte berm op begraven hout van grauwe abelen en/of ratelpopulieren. Wij vonden ze op 15 augustus 2015.

Literatuur
1. Dulay RMR, Arenas MC, Kalaw SP, Reyes RG, Cabrera EC (2014) Proximate composition and functionality of the culinary-medicinal tiger sawgill mushroom, Lentinus tigrinus (Higher Basidiomycetes), from the Philippines. Int J Med Mushrooms 16:85-94.
2. Dulay RMR, Flores KS, Tiniola RC, Marquez DHH, Dela Cruz AG, Kalaw SP, Reyes RG (2015) Mycelial biomass production and antioxidant activity of Lentinus tigrinus and Lentinus sajor-caju in indigenous liquid culture. Mycosphere 6:659-666.
3. Getigerter Sägeblattling. Document op de.wikipedia.org.
4. Kuo M (2017) Lentinus tigrinus. Document op www.mushroomexpert.com.
5. Lentinus tigrinus. Document op www.fichasmicologicas.com.
6. Lentinus tigrinus (Bull: Fr.) Vr.1825. Document op www.funghiitaliani.it.
7. Lentinus tigrinus. Document op ultimate-mushroom.com.
8. Niazi AR, Ghafoor A, Laraib R (2022) Domestication of a wild edible and nutritious mushroom Lentinus tigrinus from Pakistan. Horticultura Brasileira 40:288-294.
9. Ragasa CY, Tan MCS, De Castro E, De los Reyes MM, Oyong GG, Shen CC (2018) Sterols from Lentinus tigrinus. Pharmacogn J 10:1079-1081.
10. Sevindik M (2018) Investigation of antioxidant/oxidant status and antimicrobial activities of Lentinus tigrinus. Adv Pharm Sci: article 1718025.
11. Tiger Sawgill Lentinus tigrinus (Bull.) Fr. Document op www.first-nature.com.
12. Oud M (2014) Tijgertaaiplaat, een paddenstoel van tegenstellingen. Document op www.naturetoday.com.
13. Weidenknäuerling. Document op www.123pilze.de.
14. Wu B, Xu Z, Knudson A, Carlson A, Chen N, Koraka S, LaButti K, Lipzen A, Pennachio C, Riley R, Schakwitz W, Umezawa K, Ohm RA, Grigoriev IV, Nagy LG, Gibbons J, Hibbett D (2018) Genomics and development of Lentinus tigrinus: A white-rot wood-decaying mushroom with dimorphic fruiting bodies. Genome Biol Evol 10:3250-3261.

Terug naar de soortenlijst